Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Αρχιτεκτονική Σύνθεση VIII - Αστικός Ταμιευτήρας

Περιγραφή
Το μάθημα «Αρχιτεκτονική Σύνθεση VIΙ – Αστικός Ταμιευτήρας» αναφέρεται στην αρχιτεκτονική σύνθεση ενός πολύ-λειτουργικού δημοσίου κτιρίου που δύναται να φιλοξενήσει συλλογικές δραστηριότητες σ’ ένα καθεστώς προγραμματικής αστάθειας, όπου το κτιριολογικό πρόγραμμα μπορεί να εξελίσσεται και να παραλλάσσεται στο χρόνο. Η μεθοδολογία της συνθετικής ανάπτυξης της μελέτης αποσκοπεί στη δημιουργία ενός εννοιολογικού - χωρικού μοντέλου που σχετίζει συλλογικές δραστηριότητες και συμπεριφορές με τις φυσικές περιβαλλοντικές συνθήκες που παρέχει το αρχιτεκτονικό αντικείμενο ως υποδομή συνάντησης και επικοινωνίας. Η έννοια του ταμιευτήρα αναφέρεται σε μια συνθήκη όπου η αρχιτεκτονική νοείται αφενός ως κοινωνικός καταλυτής που συμβάλλει στη δημιουργία μιας δημόσιας επικράτειας και αφετέρου ως παροχή ενός αγαθού- ως δωρεά ενός αποθέματος -γύρω από την οποία συγκροτείται ένας δημόσιος χώρος.
Το σχεδιαστικό εγχείρημα αφορά τρεις κλίμακες: την αστική κλίμακα που διατρέχει το σύνολο της πόλης της Λευκωσίας, την αρχιτεκτονική κλίμακα της οργάνωσης κτιρίου και εδάφους σε δεδομένη τοποθεσία καθώς και τη μικροκλίμακα κατασκευής κτιριακού κελύφους και εξοπλισμού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συζήτηση για την οικειοποίηση του χώρου και τις συνθήκες που ευνοούν την εγκατάσταση αυθόρμητων – μη προγραμματισμένων δραστηριοτήτων, εστιάζοντας στη βιωματική σχέση των ομάδων με το χώρο και τη δυνατότητα μιας συμβιωτικής σχέσης μεταξύ διαφορετικών ομάδων προσβλέποντας προς ένα κοινωνικά αειφόρο αστικό χώρο.
Μεθοδολογική αφετηρία αποτελεί η χαρτογράφηση συλλογικών δραστηριοτήτων όπως συμβαίνουν στο φυσικό τους περιβάλλον μέσω έρευνας πεδίου. Σε αρχικό στάδιο διερευνώνται δημόσιοι χώροι –αστικοί υπαίθριοι χώροι αλλά και δημόσια κτίρια- της πόλης της Λευκωσίας και κατασκευάζεται ένας διαδραστικός χάρτης παλλόμενης κλίμακας χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα του Google Earth. Για κάθε τοποθεσία καταγράφονται συλλογικές συμπεριφορές και η χωρική υποδομή τους. Στόχος της πρώτης φάσης της μελέτης αποτελεί η δημιουργία ενός υπομνήματος συλλογικών δραστηριοτήτων και η διαγραμματική αναπαράσταση τους (1η ενδιάμεση παρουσίαση).
Στο δεύτερο στάδιο της μελέτης οι διαγραμματικές αναπαραστάσεις συλλογικών δραστηριοτήτων τροφοδοτούν την κατασκευή χωρικών και δομικών μοντέλων. Πρόκειται για υλικά διαγράμματα που μετασχηματίζουν τις αναπαραστάσεις της δραστηριότητας σε πρωτο-τεκτονικές συνθήκες. Τα υλικά αυτά διαγράμματα εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της φάσης αυτής σε εμβρυακά μοντέλα ή αποσπάσματα ενός κτιρίου (2η ενδιάμεση παρουσίαση).
Ακολούθως διερευνάται η ‘προσεδάφιση’ των αποσπασμάτων στην τοποθεσία επέμβασης και η οργάνωση κτιρίου και εδάφους. Δημιουργείται το σενάριο αστάθειας και κατασκευάζεται το λειτουργικό πρόγραμμα. Αναπτύσσεται συνθετικά ο αστικός ταμιευτήρας (3η ενδιάμεση παρουσίαση).
Τελικό στάδιο ανάπτυξης της συνθετικής μελέτης αποτελεί ο οικοδομικός σχεδιασμός του κτιριακού κελύφους και τμημάτων του κτιρίου συμπεριλαμβανομένου και του εξοπλισμού του σε μεγάλη κλίμακα προσβλέποντας στη δημιουργία συνολικά σχεδιασμένου περιβάλλοντος (4η ενδιάμεση παρουσίαση).

Στόχοι
·         Συγκρότηση της συνθετικής ιδέας μέσα από ένα κύκλο διαδικασιών
·         Διαγραμματική πρακτική
·         Μεθοδολογία που συνδέει μια βιωματική προσέγγιση στην αρχιτεκτονική και ανθρωπολογικές πρακτικές με την επινόηση μορφής
·         Αναπαραστάσεις σχεδιαστικού προβλήματος και εναλλακτικών επιλύσεων
·         Σχεδιασμός της συνεκδοχής: αποσπασματικός  μεν, συνολικός δε
·         Χρήση ψηφιακών μέσων με δυνατότητα άμεσης κοινοποίησης σκέψεων & αποτελεσμάτων ( Google Earth - nodes-networks-3d objects)
·         Κατασκευές υλικών διαγραμμάτων και αρχιτεκτονικών μοντέλων
·         Διαπραγμάτευση με την κλίμακα 1:1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου